Informatie over het coronavirus.

Update 4 maart

Is het hooikoorts of is het COVID??

 

Met het lentezonnetje zijn ook de pollen weer in de lucht gekomen, en dus komen de hooikoorts klachten weer op..  Niezen, loopneus, en dat in deze tijd waarbij je bestraffend wordt aangekeken bij elk kuchje! Is het nodig om bij hooikoortsklachten te testen op Covid? Nee, dat hoeft niet, als je maar zeker weet dat het hooikoorts is. Als je elk jaar in dezelfde tijd deze klachten hebt, kan je  er van uitgaan dat het hooikoorts is en hoef je je niet te laten testen. Als je er over twijfelt omdat de klachten toch anders zijn, laat je dan testen, zeker als er ook koorts bij komt kijken. En blijf thuis tot de uitslag bekend is.

Kinderen met hooikoortsklachten mogen gewoon naar school, als het duidelijk herkenbare klachten zijn die ze elk jaar hebben in het voorjaar.

Heb je duidelijke hooikoortsklachten en helpen de medicijnen die je bij de drogist of apotheek kunt kopen, niet voldoende? Bel dan de assistente voor andere medicatie. De meeste klachten van hooikoorts zijn goed te behandelen.

Update 15 Februari

Covidvaccinatie door de huisarts

 

Binnenkort kunnen we eindelijk gaan beginnen met vaccineren in de praktijk! Helaas is nog niet duidelijk wanneer, en hoeveel vaccinaties we kunnen geven. De vaccins komen in relatief kleine aantallen Nederland binnen, het RIVM bepaalt op basis van de beschikbare hoeveelheid welke regio op dat moment beleverd kan worden. Momenteel is Zeeland aan de beurt, Limburg en Noord-Brabant volgen daarna. Wel is bekend welke groepen we kunnen gaan vaccineren:

  • De mensen geboren in 1956 en 1957

  • De mensen met ernstig overgewicht (BMI>40)

De eerste groep zal door ons worden opgeroepen middels een brief die naar het huisadres gestuurd zal worden. De tweede groep is wat ingewikkelder: niet iedereen met ernstig overgewicht is bij ons daarmee bekend. De patiënten die regelmatig bij ons op controle komen en bij wie dan de lengte en het gewicht wordt gemeten, worden in het geval van een BMI>40 ook door ons opgeroepen.

 BMI staat voor Body Mass Index. Het is een internationaal gebruikte meetmethode die laat zien of u een gezond gewicht hebt in verhouding tot uw lengte. Op de website van Het Voedingscentrum staat een rekentool waarmee u uw BMI kunt berekenen, klik hier.

Mocht u een BMI>40 hebben, en de laatste jaren niet bij ons op het spreekuur gewogen zijn, neem dan contact met ons op.

Update 23 Januari

Vanaf vandaag geldt in Nederland  een avondklok. Wat betekent dat als u na 21 uur naar de huisartsenpost moet?

Op de website rijksoverheid.nl kunt u een formulier downloaden wat u moet invullen. U kunt daar op aangeven dat u dringend medische hulp nodig heeft. Dit formulier kunt u laten zien in het geval u staande gehouden wordt. Download

Ongetwijfeld heeft u gehoord van de Britse variant van het coronavirus , dat veel besmettelijker blijkt dan het oorspronkelijke virus. Het is voor de overheid de aanleiding om de al geldende maatregelen nog verder aan te scherpen, met een avondklok en verdere beperking van de visite thuis. De spreekuren op de praktijk zullen zoveel mogelijk doorgaan zoals we dit de laatste maanden doen:

- één klacht per consult zodat we zo min mogelijk uitlopen

- kom op tijd

- kom alleen!

Update 27 november

Sneltesten goed idee?

Er worden steeds meer commerciële sneltesten aangeboden, ook bij ons in de omgeving. Is zo’n sneltest een goed idee? Er zitten een paar haken en ogen aan..

Is de uitslag van de sneltest positief, dan is het zo goed als zeker dat je inderdaad corona hebt.

Een sneltest is echter niet gevoelig genoeg om corona aan te tonen als je (nog) geen klachten hebt. Als je wel klachten hebt en de sneltest is negatief, dan is er nog een kans dat je het virus wel onder de leden hebt. Het RIVM adviseert dan ook om dan alsnog de PCRtest te doen. Een sneltest heeft dus alleen voordelen als de uitslag positief is, je hebt de uitslag dan veel sneller dan als je de PCRtest bij de ggd laat doen. Maar is de uitslag negatief en heb je wel klachten, dan moet je alsnog de PCRTtest bij de GGD laten doen. Ons advies is dan ook om je alleen bij klachten te laten testen, via de GGD. Dit advies is gebaseerd op de huidige richtlijnen van het RIVM. 

Update 23 november 2020

Gelukkig verloopt het herstel van onze zieke werknemer voorspoedig en zijn er geen nieuwe besmettingen naar voren gekomen onder de medewerkers van het gezondheidscentrum. De maatregelen die we getroffen hebben in het centrum blijven nog steeds van kracht. Op deze manier kan alle medische zorg zo veel mogelijk normaal doorgang vinden.

Corona Update (1 oktober 2020)

In verband met de aanscherping van de landelijke corona-maatregelen op 28-09-2020 hebben wij als gezondheidscentrum Lindehof ook aanvullende maatregelen genomen.

Per 5 oktober 2020 is het dragen van een mondkapje in alle publieke ruimtes van het gezondheidscentrum verplicht voor volwassenen en kinderen ouder dan 13 jaar.

Het doel hiervan is om alle medische zorg zoveel mogelijk normaal doorgang te laten vinden, terwijl wij patiënten én personeel van de huisartsenpraktijk zo goed mogelijk beschermen.

 

De eerder genomen maatregelen blijven ook nog van kracht. Dat betekent: 

De balie van de praktijk is nog steeds gesloten. Kom niet naar de praktijk, maar bel ons!

 

Hebt u (milde) verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, benauwdheid, verhoging/koorts of bij plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping) en wilt u zich laten testen om te weten of u het corona-virus hebt? Bel dan (0800) 12 02 of informatie over het coronavirus www.rivm.nl

 

Wat kunt u van ons verwachten?

U kunt ons met alle soorten vragen en klachten over uw gezondheid bellen.

U krijgt altijd een deskundig advies.

Afhankelijk van de aard van uw klachten krijgt u een advies van de assistente of een afspraak met de huisarts /assistente/ praktijkondersteuner op een van de volgende manieren:
- telefonisch terugbelconsult
- consult d.m.v. videobellen
- e-consult via MijnGezondheid.net, al dan niet met uploaden van een foto

- fysiek consult in de praktijk indien noodzakelijk

 

We bieden u een veilige omgeving indien u in de praktijk moet zijn voor een afspraak.
Hiervoor hebben we de volgende maatregelen getroffen:
- De spreekuren zijn aangepast en ruimer opgezet zodat er minder mensen tegelijk in de praktijk aanwezig zijn en zo goed mogelijk 1.5 meter afstand gehouden kan worden.

- Wanneer u een afspraak heeft bij de huisarts, kunt via de hoofdingang plaatsnemen op de rode bank.

- Wanneer u een afspraak heeft bij de praktijkondersteuner of doktersassistente dan kunt u naar binnen via de zij-ingang en daar plaatsnemen.

- Sommige onderzoeken (bijvoorbeeld longfunctietesten) en/of behandelingen kunnen nog niet worden uitgevoerd.
- Controle- bezoeken worden, indien mogelijk, telefonisch afgehandeld

- Veel vragen worden telefonisch of met videobellen afgehandeld om zo min mogelijk contacten te hebben.
- Tijdens het consult bij lichamelijk onderzoek dragen wij handschoenen en een mondkapje. Soms kan besloten worden dat dit niet nodig is; bijvoorbeeld indien er alleen een gesprek plaatsvindt en de 1.5 meter afstand gehandhaafd kan worden.
- Door alle maatregelen kan het zijn dat we u niet de afspraak kunnen geven op de tijd die u het beste schikt.

- We evalueren de gang van zaken wekelijks en passen zo nodig de maatregelen aan. Dit alles betekent dat we soms minder of andere zorg kunnen bieden dan dat u van ons gewend bent. Ook is het plannen van afspraken een stuk minder flexibel en is het op sommige momenten veel drukker aan de telefoon dan u gewend was.
We vragen hiervoor uw geduld en begrip.

Wat verwachten wij van u?

Allereerst verwachten we dat u ons gewoon belt als u een vraag hebt of ons nodig denkt te hebben.
Daarna verwachten we uw begrip dat niet alles kan zoals voor de corona-crisis en zoeken we samen met u naar de best passende oplossing.

 

Houdt u zich zoveel mogelijk aan de algemene maatregelen:
– Bij verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn) moet je  thuisblijven. Ook bij hoesten, benauwdheid, verhoging/koorts of bij plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping).

– Hoest/nies in uw elleboog.
– Was vaak uw handen, sowieso voordat u naar de praktijk komt.
– Houdt 1.5 meter afstand
– Kom zoveel mogelijk alleen
– Kom niet veel te vroeg
– Heb respect voor elkaars ruimte en toon begrip
– We schudden geen handen

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Page_1 (3).png